Република България, Област Благоевград
English (United Kingdom)
Начало Новини
От региона

Премиерът Бойко Борисов и министър Мирослав Найденов откриват обновеното Евросело’2012

Boyko Borisov   В четвъртък, 31.01.2013г, от 11.00 часа премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пристигат в село Черниче.
Двамата държавни мъже и кметът на община Симитли Апостол Апостолов ще открият официално напълно обновените ВиК и подземна инфраструктура и улична мрежа на село Черниче.
В ремонт и реконструкция на инфраструктурата в селото са инвестирани над осем милиона лева по програми с европейско финансиране.
   Село Черниче, напомняме, е първенец в страната за 2012 година по брой реализирани европроекти, усвоени средства, привлечени инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място. Призовата класация и победителят „ЕВРОСЕЛО’2012! Сърцето на България!” се организира от Министерство на земеделието и храните и Програмата за развитие на селските райони. Черниче надви в надпреварата други 17 претенденти с реализирани проекти за осем милиона лева за реконструкция на ВиК мрежата и ремонт на улиците.
 

Най-старото училище в община Симитли празнува вековен юбилей

photo_big_850964

100 години училищно дело в село Долно Осеново. Началото е поставено през есента на 1912-та година, няколко дни след като свободата отеква и по симитлийска земя. Школото в Долно Осеново е най-старото в общината. През есента на 1912-та година местни просветители събират децата от селото да ги учат на четмо и писмо. Децата започват да пишат а,б,в и да сричат в залата в джамията в Долно Осеново... така до 1927-ма година когато децата се местят в нова сграда, построена изцяло с доброволния труд на местните. Сградата, в която децата на Долно Осеново учат и днес е открита през 1965-та година. Днес училището е топлоизолирано, с нова дограма и уютни класни стаи. Тук се учат 124 деца, всеотдайно с тях работят 17 преподаватели и петима помощен персонал.От тази година училището в Долно Осеново е и със статут на защитено.

продължава>
 

Жена загина при пожар в Благоевград

photo_verybig_854722Една жена загина при пожар в жилище в благоевградския квартал "Еленово".
    78-годишната Спаска Мавродиева е транспортирана в Спешния център в Благоевград, където само констатирали смъртта й, потвърди Лалко Пъдевски от Областната полицейска дирекция.
    По случая са разпоредени съдебно-медицинска експертиза и аутопсия на трупа.
    Пожарът в жилищния блок, намиращ се до бившата поликлиника в квартала, избухнал минути преди 15.00 часа днес. Апартаментът е изгорял напълно.
    Няма данни за други пострадали хора от блок номер 23.

 

Стотици благоевградчани протестирха срещу цените на горивата

Стотици благоевградчани с около 150 коли се събраха днес на повторен протест срещу високите цени на горивата пред ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Протестната акция започна в 13.00 ч., а половин час по-късно стартира и самото автошествие по организирания маршрут, придружено от полицейски екскорт.

продължава>