Република България, Област Благоевград
English (United Kingdom)
Начало Туризъм

Туризъм

Информация за туризма

Градът е разположен на 13 км южно от град Благоевград по течението на река Струма. Приласкани от планините Рила, Пирин, Влахина и Малешевска, обединени от живописните реки Струма и Места, град Симитли и околните села предлагат уникални възможности за отдих и туризъм.
Природата е дарила щедро общината с лековити минерални извори, разнообразен релеф и най-важното – гостоприемни хора, тачещи и днес древните традиции. Тук от векове се празнуват празниците Бабугеруване, Бъдни вечер и Коледа. Редовно се организират Великденски събор и събор на християнския празник “Малка Богородица”.
Седемнайсет селца се приобщени към кръстопътя на градчето, което е административен център на общината.
ИСТОРИЯ


За първи път в историческите справки град Симитли се споменава в средата на XV век под името село Баня. В западната стена на манастира "Събор Свети Архангел", в село Тросково се чете: "Ктитор Тоше от село Баня, Горноджумайско". През XVI век градчето вече се споменава като Симитлу, Симитлий. Съществува тълкувание, че името на града е свързано с географското положение на селището - Симен - център, кръстопът на двете най-големи реки в Югозападна България - Струма и Места. Според други източници, името идва от бялото хлебче симит.
БАЛНЕОЛОГИЯ
Природата богато е надарила общината с минерални извори. Някога са били известни 27 естествени минерали във водоизточника, но с годините много от тях са изчезнали. Температурата на сега извиращите води варира в интервала 30 до 60 градуса. Повечето извори са бистри, без мирис и утайка, със съдържание на флуор, сулфат, силиций и натрий.
Лечебните им свойства са с индикации към заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и на хронично-възпалителни процеси. Атрактивни и много лековити са изворите в селата Ощава и Долно Осеново. Привлекателен е плувният комплекс с два открити минерални басейна в град Симитли.
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛОВ И РИБОЛОВ
Животинският свят в Симитлийския край е богато представен. Изградени са едродивечови развъдници Негован - 1968 ха, Лобошево - 649 ха, Представително ловно стопанство в местностите Киселицата, Белаката, Канарите, Ракочовец (над 10 000 ха).
В планините не са редки срещите с мечки, диви свине, кози, сърни, лисици, вълци, суяци, златки.
Тук зимуват врабци, гугутки, гълъби, соколи, синигери, косове, яребици, дроздове, кеклици, а пролет и лято към тях се присъединяват славеи, лястовици, патици, бекаси, щъркели.
Теченията на реките Струма и Места са зарибени с мряна, балканска и американска пъстърва, но обект на спортен риболов е най-вече река Струма, където не са редки случаите на улов на кефали, шарани и сомове, тежащи до 15-20 кг.
ОКОЛНОСТИ
Околностите на град Симитли са богати на църкви и манастири. Във всяко едно от селищата на общината има църква. Повечето от тях са обявени за паметници на културата с местно значение, а с регионално значение е тази в село Мечкул.
  • Църквата “Света Богородица” в град Симитли е построена през 1923 година. Църквата е построена като храм-паметник в чест на загиналите войници от “7-ма Рилска Дивизия” по време на Балканската война. Представлява трикорабна псевдобазилика с притвор и камбанария. Иконите в църквата са рисувани през 1929 година. Интериора на църквата разкрива добрия художествен вкус на зографа.
  • Църквата “Св. Димитър Солунски” в село Брежани е построена през 1847г. Иконите в храма са дарения от хората. Стенописи няма, защото църквата е била опожарявана 2 пъти-от гърците и турците
  • Манастирът “Свети Архангел Михаил” в село Брестово е построен през 1149 година по уникална рецепта. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Манастирът се намира в долината на Стара река в махала Поповска, на около 20 километра от Симитли, под пътя за село Сухострел. Днес от него е останала само църквата.
  • Църквата " Св. Архангел Михаил " в Горно Ораново е построена през втората половина на ХІХ в. (паметник на културата). Представлява трикорабна песвдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.
  • Църквата “Св. Св. Петър и Павел” в село Мечкул е паметник на културата, строена през 1892 г. Стенописите и иконостаса са дело на майстори от Банската иконописна школа.
  • Църквата "Св. пророк Илия" – с. Горна Железница е еднокорабна каменна сграда с полуцилиндричен дъсчен свод. Интересно изработени са дървената рисувана решетка на балкона и рисуваният амвон. Стенописите, на които са изобразени 20 сцени, са от 1905г., когато църквата е била възобновена. Рисуваният иконостас е украсен и с едра оцветена резба.
  • Църквата “Св. Илия” в село Градево е каменна трикорабна псевдобазилика с притвор и балкон над него. Над южния и западния свод има барелефи на дракони. Украсата на интериора е създадена през различни години от четирима зографи с единна, издържана в духа на местната възрожденска традиция.
  • Храмът “Св. Никола” в село Градево махала Овнарци е разположен в подножието на планините Рила и Пирин. Той е построен през 1962г. Църквата е каменна трикорабна псевдобазилика с притвор и външна галерия от запад и от юг.


Археологически обекти и места:
  • Останки от римски път и трако-римско селище в село Полето – паметник на културата с национално значение. Участъкът от трако-римския път е свързвал Централна Европа и Подунавието със Средиземноморието.
  • Средновековна крепост, известна като Римската стена. Намира се близо до град Симитли, в квартал Ораново в Симитлийската котловина.