Община Симитли

3,6 по Рихтер разлюля Димитровградско, нов трус регистриран в Харманли

Земен трус с магнитуд от 3,6 по скалата на Рихтер е усетен на територията на България. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН в 10.29 часа е регистрирано земетресението в района на община Димитровград, епицентърът на труса е бил между селата Брод и Злато поле и е с дълбочина 3,9 километра. Трусът е усетен и в района на Хасково. Няма информация за нанесени щети в областта, съобщиха от "Гражданска защита" в Хасково.

Европейският сеизмологичен център съобщава, че земният трус е бил от 3,8 по скалата на Рихтер.

Заради труса в Симеоновград е бил свикан кризисният щаб, съобщи за Дарик кметицата на града Милена Рангелова. Децата от яслите, детските градини и 3-те училища в града са били евакуирани и след отминаването на труса са били върнати в детските заведения. Учениците са били освободени, тъй като времето за провеждане на учебни занятия е свършило. Няма разрушения или пострадали вследствие труса в Симеоновград.

 

Междувременно кметът на димитровградското село Злато поле Иван Тенчев, съобщи, че в селото ситуацията е спокойна. Някои от хората, които били по нивите, дори не са усетили земетресението.

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е усетено в 12.46 ч. Епицентърът е на 13 км южно от Харманли и на 10 км западно от Любимец.

Няколко слаби земетресения разлюляха Ямболско на 28 март вечерта.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 20,21 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 250 км в югоизточна посока от София, на територията на страната. Трусът е бил с магнитуд около 2,2 по скалата на Рихтер и е усетен на територията на селата Овчи кладенец и Генерал Тошево, Ямболско.

В 21,04 часа е регистрирано ново земетресение с епицентър на около 250 км в югоизточна посока от столицата, на територията на страната. Земният трус е бил с магнитуд около 3,3 по скалата на Рихтер и е усетен на територията на областите Ямбол и Стара Загора.

Трето земетресение е усетено в 22,47 часа на територията на област Ямбол. Трусът е бил с магнитуд около 2,1 по скалата на Рихтер.